Breaking News
Home / Lajme / UNFPA: Pabarazia gjinore i dëmton shëndetin dhe të drejtat e vajzave

UNFPA: Pabarazia gjinore i dëmton shëndetin dhe të drejtat e vajzave

Shkup, 20 tetor 2016
Lidhja e hershme martesore, shtatzënia në adoleshencë dhe manifestimet e tjera të gjinive të rrënjosura thellë në mënyrë të pabarabartë i nënkuptojnë shëndetin dhe të drejtën e vajzave dhe kërcënohen në agjendën ambicioze për zhvillim të botës, paralajmëron Fondi për Popullatë të Kombeve të Bashkuara (UNFPA), në raportin e publikuar sot për gjendjen e popullatës botërore në vitin 2016.
Sipas raportit të UNFPA-së, investimi në vajzat 10-të vjeçare mund të sjellë dividentë të madhe demografike dhe përforcim të ekonomive nacionale, ndërsa lirimi i potencialit të kësaj gjenerate të vajzave do t’u mundësohet vendeve në rajon të realizojnë dividentë demografike dhe t’i përforcojnë ekonomitë e tyre.
Drejtori rajonal i UNFPA-së, Alana Armitazh, konsideron se në moshën 10-të vjeçare, vajza në rajonin tonë është në udhëkryq.
“Për të cilën herë do të niset nuk është e rëndësishme vetëm për jetën e saj. E rëndësishme është edhe për jetën e të gjithë ne. Sepse të gjithë ne fitojmë kur një vajzë, njëqind vajza, gjeneratë e vajzave mund ta plotësojnë potencialin e tyre: përforcimi i kapitalit njerëzor, ekonomitë zhvillohen, pasuria rritet”, deklaroi Armitrazh.
Sipas shtesës së publikuar nga Zyra rajonale e UNFPA-së në Evropën Lindore dhe Azinë Qendrore, vajzat zakonisht janë mirë të arsimuara, ndërsa më vonë madje edhe i tejkalojnë djemtë dhe burrat e rinj në arsimin e lartë.
Si pengesa më e shpeshtë për realizimin e potencialit të tërësishëm, citohen martesa e parakohshme dhe e fëmijëve, fakti se adoleshentet kanë shanse tre herë më të mëdha të mbesin shtatzënë në krahasim me Evropën Perëndimore, dhe atë se gratë e reja kanë vështirësi me kombinimin e punës dhe rritjen e fëmijëve.
Agjenda e re zhvillimore e KB-së deri në vitin 2030, miratohet nga liderët botëror në vitin 2015, është kahëzuar drejt zhvillimit të drejtë në të cilin askush nuk është braktisur, ndërsa largimi i barrierave të cilat i pengojnë vajzat 10-të vjeçare sot do t’i rritë shanset për sukses të agjendës”, qëndron në raportin e UNFPA-së.
Në dispozicion për atë qëllim në dhjetë vitet e fundit të qeverive janë përforcimi i ndalesave për praktikat e dëmshme siç janë martesat e fëmijëve, sigurimi i trajnimit për shkathtësi jetësore dhe arsimimi seksual gjithëpërfshirës adekuat për moshën e vajzave të cilat janë në moshën e pubertetit, dhe miratimi gjinor i politikave të ndjeshme për balans mes punës dhe jetës, si dhe rrënimi i roleve gjinore tradicionale dhe stereotipet.
Sipas raportit të UNFPA-së, sfida e tanishme është të zgjerohen intervenimet e tilla dhe të arrijnë deri në më shumë vajza, veçanërisht deri te më të varfërat dhe më të rrezikuarat.
Fondi për Popullatë i Kombeve të Bashkuara është Agjenci Ndërkombëtare për Zhvillim, qëllimi i së cilës është të zhvillojë botë në të cilën çdo shtatzëni është e dëshiruar, çdo lindje është e sigurtë, ndërsa potenciali i çdo njeriu të ri është plotësuar. /Radio Vala

972 total views, 2 views today

About Kasam Selimi

Check Also

(Video) Karateistet Alma Pollozhani, Drenusha dhe Diellza Sejdijaj në emisionin Sporti Shqiptar në Zvicër

Grenchen, me 27 Janar 2020 Për herë të parë në emisionin javor Sporti Shqiptar në …

Lini një Përgjigje

Këtë e pëlqejnë %d blogues: