Kafkat në Dardhë të Kërçovës për analiza në Universitetin italian të Urbinos

Kërçovë, 29 Nëntor 2016
Me gjithë motin e vështirë, dje në shpellën në malësinë e Kërçovës, ka qëndruar një ekspeditë shkencore e përforcuar edhe me eskpertë nga Italia. Qëllimi është mbledhja e provave të reja për kafkat dhe mbetjet e tjera mortore të zbuluara kohë më parë dhe nënshtrimi i tyre analizave shkencore. Televizioni Art mëson se një pjesë e provave do të dërgohen për analizë në Universitetin e njohur të Urbinos, në Itali.
Siç njofton televizioni Art, Ashtu sikurse patëm paralajmëruar, dy ekspertë, një profesor universitar dhe një speleolog me përvojë, kanë mbërritur nga Italia, ndërsa gjatë ditës të njëjtët kanë qëndruar edhe në mjediset e shpellës përmbi Baçishtë në malësinë e Kërçovës. Ekspertët do të qëndrojnë disa ditë, në mënyrë që me kolegët e tyre nga Instituti i Mjekësisë Ligjore në Shkup, të shkëmbejnë mendime për provat e marra nga mjediset e shpellës. Rikujtojmë se para afro tre muajsh, ishte ekspedita e speleologëve italianë, ajo që dha alarmin për dhjetëra kafka e mbetje të tjera mortore të pranishme në këtë shpellë, të zbuluar para 18 vjetësh, por që për arsye deri tani të panjohura – u la në harresë.
Deri tani ekspertë të mjekësisë ligjore, arkeologë, gjeologë, të kriminalistikës e speleologë nga shoqata ‘Korabi’ e Gostivarit, kanë grumbulluar prova të mjaftueshme për të nxjerrë përfundime shkencore – për vjetërsinë e kafkave në këtë shpellë që ndodhet në një lartësi mbidetare prej rreth 1.500 metrash, moshën e tyre dhe, nëse mbi viktimat është përdorur forcë.
Burime të afërta me hetimet që po drejtohen nga prokurori i çështjes, Ahmed Ahmedi, thonë për televizionin Art, se qëndrimi i ekspertëve nga Italia, është edhe në funksion të marrjes së disa provave, në radhë të parë kafka, e kocka, të cilat do t’ju nënshtrohen analizave shkencore, me mjete të sofistikuara, në universitetin e njohur të Urbinos për të hedhur dritë mbi misterin që shoqëron prej dekadash këtë shpellë dhe kafkat e gjetura në të. Deri tani ekspertët vendorë si dhe speleologët nga Italia pretendojnë se vjetërsia e kafkave mund të jetë 60-70 vjeçe, pra që mund të lidhen me zhvillimet e Luftës së Dytë Botërore dhe me periudhën deri në fillim të viteve gjashtëdhjetë, që ndër ne njihet si koha e Rankoviqit dhe UDB-së famëkeqe. Sidoqoftë, angazhimi edhe i ekspertëve nga Italia ushqen shpresën se më në fund e vërteta për këtë shpellë dhe krimet që mund të jenë bërë, do të dalë sheshit. /Radio Vala

About RV2

Check Also

(Video) Kryetari i FC Besës së Winterthur-it, Edip Dalipi në emisionin Sporti Shqiptar në Mërgim

Sporti Shqiptar në Mërgim, emisioni i 54-të, Bashkëbisedues: Edip Dalipi, Kryetar i FC Besës së …

Lini një Përgjigje

Këtë e pëlqejnë %d blogues: